RIKEDOM

Från fattigdom till rikedom – ditt ekonomiska genombrott i 10 steg

STEG 1 – Ändra ditt sätt att tänka

De första stegen till det ekonomiska genombrottet och ekonomisk frihet handlar om förändringar inom dig. Det går inte att hoppa över de här stegen . Gör du det är du dömd att misslyckas.

Första steget är att förstå och ändra ditt sätt att tänka. Begränsande föreställningar och tänkesätt är det främsta hindret för blomstrande ekonomi. Du måste bestämma dig för vart du vill och vem du vill bli innan du når dit. På samma sätt måste du lära dig hur pengar fungerar. Dur får inte en miljonärs tänkesätt när du blivit rik, du måste skaffa dig denna inställning redan innan för att kunna bli miljonär.

Det är tre grundläggande trosföreställningar som du måste ha innan du kan uppnå ekonomisk frihet:

”Jag älskar mig själv”

Din känsla för dig själv avgör hur mycket pengar som kommer komma in i ditt liv. Om du inte älskar dig själv (och därmed förtjänar att lyckas, bli framgångsrik och få mer pengar än du behöver) så kommer du fortsätta leva ett fattigt och begränsat liv.

Alla människor som misslyckas i sina liv har den begränsande trosföreställningen att de inte älskar sig själva. Det är ett faktum. De hoppas och önskar att de uppnår sina mål, de försöker och försöker, men de lyckas aldrig och funderar varför andra lyckas men inte de.

Att älska dig själv innebär att du har en exceptionell acceptans för dina starka sidor och regelbundet arbeta med att förbättra dina svaga sidor. Du kommer aldrig att bli perfekt utan måste ständigt arbeta med förbättring. Det kommer alltid att dyka upp nya aspekter att ta tag i. Du kommer att nå upp till din fulla potential och få allt större potential med tiden.

”Jag förtjänar att lyckas”

Om du har ett viktigt mål, som ett nytt jobb, en löneförhöjning eller något annat, och inte får det, då är orsaken antagligen att du innerst inne inte tycker att du förtjänar det. Det är en farlig begränsande trosföreställning som hindrar dig att nå framgång på livets alla områden. En sådan trosföreställning indikerar på fel fokus – inte på att uppfylla dina drömmar utan på vad du inte kan göra eller att någon annan förtjänar det mer än du. Om du tror att du älskar dig själv men ändå misslyckas i det du gör, då älskar du inte dig själv innerst inne. Du måste titta under ytan och se hur du egentligen känner.

”Pengar är ett medel för att uppnå goda saker”

Den kanske farligaste och mest begränsande trosföreställningen på det här området är ”pengar är roten till allt ont”. Om du tror det och samtidigt vill vara en god människa är du dömd till fattigdom. Den här föreställningen är helt felaktig och har uppstått genom ett missförstånd. Den har sitt ursprung i en bibelvers, där det står att ”kärleken till pengar är roten till allt ont”. Och det är ju en viss skillnad, eller hur? Kärleken till pengar ger upphov till girighet, själviskhet och en jakt på pengar – med ofta förödande konsekvenser både för den som gör det och dennes omgivning.

Pengar och rikedom är ett medel, inte ett mål i sig. Du ska inte älska pengar som sådana, utan älska det som pengar kan ge dig och andra, t.ex. frihet. De riktigt förmögna jagar inte pengar, pengarna kommer till dem för att de gör det de brinner för.

STEG 2: Var tacksam

Det här är en stark kraft. Var tacksam för de pengar du har – som antagligen betraktas som en reell förmögenhet bland svältande människor i Tredje Världen – och du kommer att få mer pengar. Tacksamhet sänder iväg en signal om uppskattning, vilket ger dig mer att vara tacksam över. Ställ dig frågan varje morgon: ”Vad är jag tacksam för idag?”. Sedan är det bara att frossa i den känslan.

STEG 3: Ge utan att förvänta dig något tillbaka

Pengarna tillhör inte Bill Gates, Warren Buffett, Ingvar Kamprad eller någon annan förmögen person. Dina pengar tillhör heller inte dig. De tillhör Gud, Universum eller vad du vill kalla denna överjordliga kraft och är dig till låns. Lärdomen med det är att du inte ska samla på dig pengar, du ska lära dig att styra penningflödet. Pengar i rörelse är ett kraftfullt verktyg, stillastående pengar gör ingenting och förlorar bara i värde.

Det är inget fel att spara pengar för oförutsedda utgifter, en resa, pension osv., absolut inte, men du måste verkligen förstå grundtanken här för att få ett överflöd av pengar. Hemligheten är att ge bort pengar. För så här är det: när du ger får du mer, om du är snål blir du fattigare. Om du samlar på pengar på hög stoppar du penningflödet. Det är som med Döda Havet. Anledningen till att det är helt livlöst är att det har ett inflöde men inget utflöde. Om du samlar pengarna på hög blir ditt liv som Döda Havet. Det är alltså viktigt att du börjar ge bort pengar utan förväntningar om att få tillbaka pengar från en specifik källa.

Det finns två nivåer av givande. Det ena är tionde, som innebär att du ger 10 procent av din inkomst till något gott ändamål. Tionde är bibliskt men även om du inte är troende bör du börja med det. Men du måste ge det av fri vilja och med kärlek, annars är det lönlöst. Den andra nivån av givande är gåvor utöver tiondet. Du bör ge pengar till personer och ändmål och inspirerar dig och ger dig kraft. Blir du inspirerad av någon, öppna din plånbok och ge av dina pengar.

STEG 4: Lyckosam konsumtion

Strunta i vad du inte vill ha i ditt liv och fokusera på det du verkligen vill ha och där du vill vara. Pengar handlar lika mycket om att spendera dem som att få dem Men du måste lära dig att spendera pengar med glädje och spendera på det du vill ha, det som berikar ditt liv. Spendera av glädje, inte rädsla. Har du pengarna så ska du köpa det du vill ha. Om du gjort en stark insats och uppnått ett mål, belöna dig själv med något du vill ha. Det behöver inte nödvändigtvis vara något som är dyrt utan det viktiga är att det ger dig ett överflöd av positiva känslor.

Det är förstås en självklarhet att du inte lånar för att köpa det du vill ha. Du bör undvika lån så långt det går.

STEG 5: Ta emot hjälp

Om du tror att du kan åstadkomma allting på egen hand, då kommer du inte att få mycket gjort. Gör dig av med den attityden. Be om hjälp när du behöver det. Kontakta de som du tror kan vara ett stöd på vägen till att uppnå dina mål.

Det finns två nivåer för detta. Den första nivån är den andliga eller spirituella. Det handlar om att be till en högre makt. Det kan vara Gud, Universum är eller någon annan, det spelar ingen roll. När du ber åstadkommer du två saker: dels öppnar det dörrarna för att ta emot. Du talar om för universum att du är redo och öppen för nya möjligheter och att du accepterar hjälp för att nå dina mål. Dels tar det bort en hel del stress. Det gör det möjligt att släppa problemet och gå vidare med andra uppgifter. Sedan måste du tro på att dina böner blir besvarade och sedan agera utifrån de idéer och möjligheter som dyker upp i din väg.

Den andra nivån är att be andra människor om hjälp.

STEG 6: Sätt konkreta råd

Om du vill nå dit du vill måste du sätta konkreta mål och kunna visualisera slutresultatet. Det handlar om att fokusera och bli känslomässigt iblandad i dina mål. När du sätter ett mål, visualisera detaljer när du uppnått det.

Ett exempel: Du bestämmer dig för att ha en miljon kronor i slutet av året. Föreställ dig hur ditt liv skulle vara då. Vad skulle du köpa? Vilka räkningar skulle du betala? Vilka skulder skulle du betala av? Hur skulle det kännas? Frossa i de känslor du kommer ha när du uppnått målet. Föreställ dig vad du skulle ändra i ditt liv. Skulle du köpa en annan bostad? En ny bil? Resa på drömresan? Föreställ dig i detalj hur det skulle kännas.

Använd den här metoden för varje enskilt mål som du vill uppnå i ditt liv, på kort och på lång sikt. Det som händer är att du ”programmerar” hjärnan att hitta alla typer av möjligheter att nå målet, möjligheter som du annars missat eftersom din hjärna inte visste att du var på jakt efter dem .

Så bestäm dig för vad du vill, formulera dessa önskningar i konkreta råd, skriv ner dem på papper – och börja visualisera dem. Skaffa gärna bilder som i detalj illustrerar det liv du vill leva. Det kan vara en bild på drömhuset, en bil, drömresmålet eller något annat.

STEG 7: Tänk som en entreprenör

Anledningen till att du vill ha pengar är den frihet de ger. Frihet att åka vart du vill, leva ditt liv som du vill och glädjas åt livet till fullo. Pengar är medlet för att uppnå detta. Det snabbaste sättet att öka din inkomst är att bli entreprenör. Det är inte synonymt med att äga ett företag. Ett vanligt misstag är att gå från att jobba för någon annan till att jobba som egen företagare. Det ger dig sällan större frihet, ofta precis tvärtom då det inte sällan innebär mer arbete. Det är inte att vara en entreprenör.

En entreprenör är inte intresserad av att skapa ett arbete åt sig själv. Han är intresserad av att skapa värden på så många olika sätt som möjligt – helt enkelt skapa många inkomstkällor. När inkomstkällan kommit igång kräver den inte mycket tid eller engagemang från entreprenören. Det blir passiva inkomster. Det är så du ska tänka.

När du börjar tänka som en entreprenör börjar du se affärsmöjligheter överallt. Du kommer även skapa affärsmöjligheter.

STEG 8: Ge tillbaka till samhället och världen

Det här steget går hand i hand med att ge av dina pengar, men det handlar inte bara om pengar. Det handlar också om att dela med dig av din tid, dina kunskaper och dina erfarenheter. Det handlar om att sprida glädje och kärlek till din omgivning. Om du inte bryr dig om din omgivning eller behandlar andra människor illa kommer du att missa en massa möjligheter i dit liv.

Det är viktigt att stödja ett högre syfte, att arbeta för något som är större än du själv och din egen framgång. Det öppnar dig för oanade möjligheter och får dig att arbeta hårdare, att gå den extra milen som skiljer den medelmåttan från en riktig champion.

STEG 9: Investera i din egen utbildning

Fattiga människor konsumerar mycket men de satsar inte en krona på att lära sig mer. Du blir vad du läser, skulle man kunna säga. Resultatet av att läsa Dagens Industri och att läsa Hänt Extra är inte detsamma. Välj med noggrannhet vad du proppar in i hjärnan. Fokusera på det som för dig framåt i livet. Det ska förstås vara böcker, ljudböcker, e-böcker, kurser, seminarier etc. om ekonomi, affärsmöjligheter, företagande osv. men även om hur du utvecklar dig själv och lär dig andra saker som du kan ha nytta av. Sluta läs skvallertidningar och kvällstidningar – de förmedlar ändå bara en massa elände – och lägg pengar och tid på det som ger näring åt ditt sinne.

STEG 10: Gör det du älskar

Det finns ingen anledning att arbeta med något du hatar. Om du just nu har ett arbete du hatar, se till att hitta sätt att uppskatta tiden på jobbet medan du arbetar för att kunna satsa på din passion. Att följa din passion är den största hemligheten till att uppnå välstånd och det liv du vill ha.

Fråga dig själv vad du skulle göra även om du inte fick betalt för det. Det ger dig en ledtråd om vad du ska syssla med. Sedan återstår förstås ett sätt att kunna tjäna pengar på det.

SLUTLIGEN…

Agera och förvänta dig framgång!

Vill du skriva ut detta? Ladda ner den som pdf här: 10STEGEkonomi.